Ràdio Tortuga Mallorca Home

Edició 3 – 64 anys de la declaració de Drets Humans

Paraula de Tortuga

Avui es celebra el 64è aniversari de la Declaració Universal dels Drets Humans. Per aquest motiu, Amnistia Internacional surt al carrer a moltes ciutats del món per explicar quina es la situació actual dels drets humans.

Des del programa Paraula de Tortuga hem fet una retransmissió en directe d’aquest acte que ha tingut lloc a la plaça de l’Olivar de Palma.

Descarregar (botó dret + desa el contingut de l’enllaç)


Ens han acompanyat a la taula en Jaume Obrador, de Veïns sense fronteres, en Pere Manel, coordinador de Amnistia Internacional de Palma. En Carlos Martin, activista de Amnistia Internacional, ha duit la direcció de la taula de convidats.
Amb el guió, presentació i producció hem contat amb na Macarena Llull i en Carles Pons, tots dos col·laboradors de Amnistia Internacional i també de Radio Tortuga. Na Cristina Fernandez ha esta a la direcció. En Jordi Caballero i en Pere Feliu han estat al control tècnic.

Amnistia Internacional ha anunciat l’engegada d’un grup d’acció universitari.

S’han recollit signatures de suport a tres persones amenaçades per defensar els drets humans a Sudan, Brasil i la Federació Russa. Aquestes signatures demanaran a les autoritats corresponents que protegeixin a aquests defensors dels drets humans i garanteixin que poden seguir desenvolupant el seu treball.

Per acabar, s’han encès espelmes i s’ha llegit un manifest.
Presentació:
“Dilluns 10 de desembre de 2012. Avui fa 64 anys es firmava a París la RESOLUCIÓ 217-3, que recull la Declaració Universal dels Drets Humans que es consideren bàsics.
Cal recordar que tant aquesta resolució com l’existència mateixa de Nacions Unides se justificava amb sa traumàtica situació en que va quedar la humanitat després de la segona guerra mundial.
¿Què ens queda d’aquest propòsit, d’aquest recull de bones intencions? A dia d’avui sa VIOLACIÓ dels Drets Humans es una constant que pateixen milions de persones arreu del món.
Ho pateixen els 25.000 nins que moren CADA DIA per mancança d’aliments o d’aigo.
Ho pateixen els milions de desplaçats forçosos que fugen de sa guerra o per la destrucció dels seus hàbitats naturals.
Ho pateixen els milers de persones que romanen a la presó, molt sovint en condicions infrahumanes, per defensar la seva llibertat de consciència;
Ho pateixen els milers de segrestats i desapareguts als que Sels nega al dret a la vida per expressar les seves idees polítiques.
Ho pateixen milions de dones que son víctimes d’abusos de caire masclista

Des de la comoditat de la nostra fortalesa hem viscut durant molts anys amb la il·lusió de que la cultura occidental és un garant del respecte als drets humans. Avui sabem que aquesta és només una façana. Milions de ciutadans d’occident contribuïm indirectament a la violació dels Drets Humans a reu del món, sovint sense tenir consciència, amb accions tan simples com consumir productes que han estat fabricats i distribuïts en condicions indignes per als treballadors.
El nostres governs violen sistemàticament els Drets Humans cada vegada que usen els pressupostos generals de l’estat en operacions armades de sotmetiment en terres estrangeres.
Però a dia d’avui la violació dels Drets Humans es fa de manera manifesta també dedins de les nostres fronteres de sa fortalesa, cap a tot tipus de ciutadania, com es posa de manifest quan les institucions i les forces de seguretat s’utilitzen per reprimir les llibertat bàsiques i per excloure a milers de persones dels seus drets fonamentals com son la salut, l’habitatge , l’educació o la llibertat d’expressió.

Des d’aquest programa de radio volem donar un crid d’atenció per fer-mos conscients de la importància de defensar els Drets Humans, com a única alternativa a una convivència pacífica.
Per parlar de totes aquestes coses estam avui aquí, a aquesta edició especial de Paraula de Tortuga, al carrer de Sant Miquel acompanyant a Amnistia Internacional, en la que contarem amb la presència de algunes organitzacions com Veïns Sense Fronteres (Jaume Obrador), Amics del poble Saharaui, Metges del Món, i també gaudirem de les actuacions den Luis Cadenas i na Nena Obrador”

Consulta aquí l’informe anual d’Amnistia Internacional.